Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC (48 pics)




Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

First, the location was selected. A hole was excavated in the limestone, a cellar open to the sky, t

First, the location was selected. A hole was excavated in the limestone, a cellar open to the sky, then a cave was created, a fissured limestone karst landscape, soft steps with worn treads, then the blinding light, and a return to the caves to marvel at the organ pipe stalactites…

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

Congress Center of The Haute Saintonge by TETRARC

 Context   Combining business, cultural and leisure activities on a single site,

Context

Combining business, cultural and leisure activities on a single site, the Haute Saintonge Congress Centre complements the range of existing facilities and represents a unique catalyst for dynamic development, both for the municipality and for all of Haute Saintonge. Created as a follow-up project to the “Les Antilles” aquatic complex which opened in 2002, a creation of Dutch architects Roelof and Nannie Hendricks, the Centre has to fulfil a number of requirements • express the dynamic nature of the region, • underline the exceptional character of a major public facility, • make use of its architectural style to represent the type of facility that is used (and will be used for decades to come) by managers of companies and organisations who choose to meet there, and • acquire a distinctive personality of its own without rivalling the iconic image of Les Antilles

While the Haute Saintonge Congress Centre has to fit into this perspective with visible long-term architectural quality, it is also important to root it firmly in its regional setting so that this spirit is conveyed to those who visit. Taking into account the sensitive features of the Val de Seugne landscape, we chose to design a building in the form of a monolith half-embedded in the valley landscape. To the south, the building’s emerging frontage is revealed as a light-filled circulation gallery, culminating around the theatre, the centrepiece of the composition.

Grand circulation gallery

Access is at a single point, on the south wall of the building complex, in order to create a sense that you are gently converging on the building. This general entrance controls access for all users. Performers enter at the rear of the building, where deliveries are also made. This flexible reception area is bathed in natural light. Here, you find the general reception desk, ticket office and bar. The circulation gallery puts the building’s visitors on show: at different times, it can be a comfortable area for seminar participants to converse, a space where conference discussions continue, a rendezvous for participants in festivities or events, or a foyer wherein the interval, people discuss their first impressions of a concert or a play performed by renowned actors. All the facilities are directly connected to it.

Seminar space

The seminar space has its rooms on two levels in the west sector of the building. The seminar rooms benefit from pleasant light from the west and from the exterior decor of the slope covered in lush vegetation.

Large multifunction hall

In “Event” or “Show” configuration, the large multifunction hall, the “Agora”, welcomes participants to a company convention, conference or congress, with comfortable folding tiered seating for 416. A stalls area for 160 people can be arranged facing a generous stage area. In “Reception” configuration, the mobile tiered seating is stored in the compartment provided for the purpose. The completely open floor of the hall offers the chance to host anything ranging from trade shows and organised events to event celebrations, dating forums or debates, as well as major commemorative or family ceremonies. Large curtains contribute to acoustic comfort while allowing users to conceal if required, the opening to the excavated limestone steps that form a small open-air theatre.

Technical areas

The multifunction hall is separated from the theatre auditorium by an acoustic buffer, formed on the ground floor by the catering and technical rooms, and on the higher level by the dressing rooms. This in-between space is also used on the ground floor for direct access to the two stages and the catering area via a loading dock making it easy to handle equipment and facilitating various tasks.

Theatre auditorium

The theatre auditorium, accommodating 500, offers elegant decor for top-quality shows. Waves of wood, cladding the walls and ceilings, form an exceptional design. This arrangement hides the catwalks and their lighting and ensures that the acoustics can be finely adjusted, while still offering a decor that is at one with the opulence and comfort of the seating area. The care is taken in welcoming the public extends to the fluidity of access to each level, and the large-scale sculptural quality of the circulation gallery which brings people there. While still allowing billboards showing forthcoming events, a large opening to the south frames the landscape and floods the foyer with natural light.

Photography by Charly Broyez, Veronique Sabadel

Visit Tetrarc




Related Post

Leave a Reply