Grove House by Roger Ferris + Partners – Archscene (14 pics)




Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Houses housing house

Roger Ferris + Partners designed this inspiring modern residence located in Bridgehampton, New York, in 2017. Take a look at the complete story after the jump.

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Grove House by Roger Ferris + Partners - Archscene

Houses housing house

From the architects: This private residence located in the Hamptons was designed as an immersive yet modern and natural retreat. Situated along a natural ravine and protected wetlands, the residence consists of three simple gable-shaped volumes, creating a dialogue between the natural grasslands and the built environment.

Our objective was to create a single-family residence with a shared living area, private bedrooms, and art studio while taking advantage of the lush landscape that surrounds the site. Two of the volumes are delicately connected by a glass breezeway, housing the public and private living spaces of the home. A third volume stands alone, housing an artist studio on the second floor. The placement of the building on the site is in response to the challenge of adhering to environmental regulations while orienting the volumes to take advantage of the views.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE UNITED STATES

A contemporary interpretation of a common New England building form, each volume is shrouded in horizontal wood slats which seamlessly wrap all wall and roof surfaces. Planes of glass provide both a visual and physical connection to the natural surrounding landscape. A public great room is centrally located, acting as a social hub for family and guest interaction. Within the great room, special attention was taken to the design of the architectural concrete fireplace, countertops, and black steel sash windows – materials valued by Owner and Architect.

While the project is a simplified version of a common building form, it strives for a warm comfort through material selection and acute attention to detail.

Find more projects by Roger Ferris + Partners: www.ferrisarch.com




Related Post

Leave a Reply