St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects (22 pics)




St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

  Wheeler Kearns Architects   designed this inspiring modern private residence locate

Wheeler Kearns Architects designed this inspiring modern private residence located in the US, in 2016. Take a look at the complete story below.

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

upon a coastal dune landscape, this residence seeks proportional balance. Balance between elemental

upon a coastal dune landscape, this residence seeks proportional balance. Balance between elemental exposure and domestic intimacy of prospect and refuge. Balance between the natural and the manmade (in landscape, form, material, to color, texture, furnishings.) Two cross axis are laid down over a long rolling site – one extending and connective; one short, straddling the crest. A vertical shaft of weathering steel (seemingly roofless) is placed to mark the crossing. Three primary horizontal protective volumes are then placed, two on the ground (of porcelain), one bridging overhead (of wood). The resultant void becomes the fourth, most public volume. Secondary architectural elements are subsequently introduced, (trellis, screen wall, stepped garden, screened pavilion) extending the house into the landscape, and back. The resultant is a deliberate sequence of domesticated spaces of varied scales, each with specific agendas, microclimates, sounds, smells, effects. Contrast heightens experience.

Photography by Steve Hall Nick Merrick




Leave a Reply